Vårens tomtarbete

Wednesday 2 June, 2010 kl. 22:23 av Micke

Under våren har tomten städats från byggskräp, rötter och ris från alla fällda träd är uppeldade. Förra veckan kom grävaren och påbörjade finplaneringen av gräsmattan! Vi hade tänkt oss en lite annan planering med mer definierade nivåskillnader och skarpa kanter, men grävmaskinisten hade lite andra förslag, vi är glada att vi litade på hans erfarenhet, resultatet så här långt är riktigt bra! Här är lite bilder som jämför hur det såg ut i april mot idag.

Nästa steg är att rensa bort uppstickande rötter och större stenar, sen är det dags att få hem ca 100 ton matjord och dra ut innan man kan så gräset, förhoppningsvis har vi fått ner frön i marken efter midsommar.

Taket på

Friday 12 February, 2010 kl. 00:07 av Jenny

Förra helgen fick vi på sista råsponten på taket, så nu är garaget under tak och kan användas som carport.

Vindtyg är satt längs tre av väggarna, har börjat köra in ena bilen på nätterna och slippa lite snö och is. Får vänta med isolering och innerväggar tills det torkar upp lite, just nu ligger det väldigt mycket snö överallt, och vissa reglar har nog sugit åt sig en del vatten.

Tyvärr pajade papp-pistolen, antagligen på grund av kylan, det var kallare än -15 grader och pickan började pysa, visade sig att en plastventil hade gått mitt itu. Så 2-3 rader takpapp är kvar att lägga nu i helgen.

Grannen hade en ordentlig brasa igång, såg härligt ut bakom istapparna

Garagestomme

Sunday 10 January, 2010 kl. 14:11 av Micke

Under julhelgen fick vi en hel del gjort på garaget, till att börja med spikades tre väggsektioner ihop (den fjärde till framsidan byggs på plats). Var och en av dessa är mellan 7-8 meter långa, och den nedre balken som ligger an mot syllen är av ek, så de väger en hel del. Det gick inte att spika direkt i eken med spikpistolen, den fick inte in spikarna ens till hälften, och att spika för hand resulterade oftast i böjda spikar. Sen kom Jeppe på att man brukar få förborra och olja in toppen på spikarna för att få genom dem hyffsat smärtfritt, även om jag lyckades bryta av en flera borrar när man höll på, jag körde antagligen helt fel vartal på borren som blev väldigt varm.

IMG_1930 IMG_1927 IMG_1919

Vädret gjorde inte heller jobbet enklare, men jag föredrar i alla fall minusgrader och snö framför några få plusgrader och regn. Värt att notera är att kompressorn inte funkade speciellt bra vid -10 grader, den ville inte starta över huvud taget, så vi fick värma kompressorblocket med en kupévärmare för att få igång tryckluft till spikpistolen, när den väl fått upp värmen fungerade den dock fint resten av dagen.

IMG_1687 IMG_1946 IMG_2020

Resningen av väggblocken gick rätt bra, men innan man fäst ihop dem med varandra kändes de ganska ostadiga, trots det kraftiga virket.

IMG_1996 IMG_2013 IMG_2005
IMG_2026 IMG_2136 IMG_2113
IMG_2152 IMG_2141

Vi hade från början tänkt lyfta upp takstolarna för hand, men då de väger över 120kg styck och har en spännvidd på över 8 meter bestämde vi oss för att försöka få tag på en kranbil som kan hjälpa till. Ringde till den lokala bygghandeln som hade tid att hjälpa till, så tidigt på morgonen dagen innan dopparedagen kom Jari och lyfte upp de sju takstolarna, vi hade förberett med vinkeljärn där de skulle sitta och ritat in måtten (som stämde inom ett par centimeter i alla fall), så hela den proceduren blev klar på 1,5 timme. Jag tvivlar på att vi hade fått upp dem på en dag om vi hade försökt ge oss på det själva, men framför allt riskerade vi inte att takstolarna skulle falla och skada någon.

IMG_2154 IMG_2157 IMG_2156
IMG_2160 IMG_2163 IMG_2166
IMG_2168 IMG_2169

Sen strävades hela konstruktionen upp och kändes med ens mycket mer stabil, nu började man få en känsla om hur stort garaget kommer att bli.

IMG_2179 IMG_2175

Då började arbetet med att lägga råspont och takpapp, som nu är klart till ca 50%, blir till att fortsätta med det när det inte är full så kallt som 15-20 minusgrader och se till att bli färdig innan det töar.

IMG_2183 IMG_2213 IMG_2586
IMG_2585 IMG_2571

Takstolar

Tuesday 15 December, 2009 kl. 21:59 av Jenny

Helgen som gick ägnades åt att spika/skruva ihop takstolarna till garaget. Pappa/morfar Lasse kom upp i fredags och åkte idag. Både han och Micke jobbade på bra så nu står det 7 stycken takstolar på garageplattan. Familjen kommer redan på lördag igen och om vädret vill så ska vi försöka resa garaget.
Jag får väl äta upp det där jag skrev i förrförra inlägget om att det inte blir färdigt innan jag börjar jobba. Men det gör jag gärna, det är ju så skoj när det äntligen händer lite! :-D

takstolar snö

Målning!

Sunday 6 December, 2009 kl. 20:45 av Jenny

Japp, nu är det äntligen målat i taket och på väggen ovanför trappan! Helt otroligt men sant :-)
Det blev väldigt vitt nu men oj så skönt att ha det gjort! Det enda som fattas är lite i hörnet samt under och ovanför fönstret. Det får jag klättra upp på stegen och fixa inom dom närmsta dagarna.
Före Efter

Väldigt liten uppdatering

Friday 27 November, 2009 kl. 21:23 av Jenny

Kan uppdatera med att det inte händer någonting just nu. Vi ska få tag på F som ska köra ut det sista av fyllnadsmaterialet i trädgården, grässådd blir till våren.
Huset är i princip färdigmålat och det får vara som det är nu över vintern. Vi har fått upp lite ytterlampor, dock inte på framsidan än. Vi har konstaterat att förutom att det inte är någon ström fram i dom kablarna så går inte lysknappen i hallen till den. Om man trycker på den så tänder eller släcker man lampan över matplatsen… Känns som att det är något som inte stämmer… ;-) Ett mail till byggledare Bo ska således också skickas inom det närmaste.

Vad gäller garaget så har jag ingen kommentar :-P Det kommer förmodligen inte att resas innan jag har gått tillbaka till jobbet i juli/augusti nästa år… :roll:

Uppdatering!

Monday 28 September, 2009 kl. 13:30 av Jenny

Förra helgen kom äntligen virket till garaget! Det ligger nu snyggt uppstrött på plattan och väntar på byggmästaren och pappa som ska komma upp och sätta ihop allt :-)

Huset är nästan helt färdigmålat, återstår lite vitt högst upp på ena gaveln samt en del liggande panel under/över fönstrena. Jag tillbringade en hel del tid i helgen med att måla det mörka medans Micke hade massa tid med lillkillen :-)

Lite av tomten utjämnad

Friday 17 July, 2009 kl. 10:27 av Micke

Så börjar tomten på baksidan sakta ordna till sig, grannen nedanför oss grävde ut sin uppfart förra veckan, och dumpade en hel del fyllnadsmassor hos oss i stora högar. Sen kom grävaren igår och skyfflade ut det, blev en helt annan tomt när det är hyffsat plant, det är först nu man ser hur vilka ytor man har att använda sig av.

Det behövs dock fortfarande ytterligare många lass fyllnadsmassor, samt grov sprängsten för att få sluttningen bakom garaget att bli stabil.

P1000877 IMG_8392 IMG_8388 IMG_8378

Vi var även på K-Rauta och köpte 100 liter täcklasyr, så målningen är nu påbörjad på riktigt.

IMG_8394

Altanen trallad

Sunday 5 July, 2009 kl. 19:58 av Micke

Nu är trallen lagd på hela altanens yta, det som återstår nu är att sätta upp ett räcke, kapa av utstickande plankor och skruva dit en planka på vardera kortsida för att dölja trallens ändträ.  Sen när vi har blivit klara med markarbetet och vet hur högt gräsmattan hamnar ska vi klä in undersidan med trall och sätta upp en trapp.

IMG_8032 IMG_8034

Ett par reflektioner:

  • Lägg trallen så fort som möjligt, bara mellan onsdag till lördag hade plankorna torkat en hel del, och därmed börjat slå sig. Dessutom kommer det att bli olika tjocka springor mellan trallen om man inte anpassar avståndet med tiden efter krympfaktorn.
  • Det blir en del vassa stickor runt skruvhålen, spring inte omkring barfota innan man slipat bort dessa, det gör ont.
  • Grabbers nya skurvar med ‘osymmetrisk’ spets (till vänster på bilden nedan) äter sig ner i träet mycket enklare än den tidigare generationen med en mer traditionell spets (till höger), dock är det lite svårt att få ner vinklade skruvar då den har lättare att ’springa iväg’. Tyvärr tog jag slut på de äldre skruven innan jag väl började med de nya, annars hade jag kunnat välja efter behov.

IMG_8042

Snabbspolad tralläggning finns att beskåda här (öppnas i nytt fönster):

output
Filmen är en 30mb H264, kräver Flash 9.0.115 eller senare

Altanen dag 3

Wednesday 24 June, 2009 kl. 21:12 av Micke

Nu är stommen till altanen klar, och första raden trall fastskruvad, bara 33 rader kvar :) Det har jag dock tänkt göra ensam, så det kommer nog inte gå lika snabbt som när Markus säger till vad som ska göras. Otroligt skönt att ha hjälp någon som vet vad han gör, och dessutom lär man sig en hel del småknep här och där!

Dagen började lite tveksamt med att bygghandeln hade brist på förare till bilarna, så vi var lite osäkra på om vi skulle få virket som behövdes i tid, men som tur är kom det precis när vi hade slut på andra saker att göra.

Stommen känns väldigt stabil, vi har dessutom förstärkt de fyra gjutna plintarna på den mittersta bärlinan med några betongplattor som ligger på marken.

IMG_7793 IMG_7790 IMG_7783 IMG_7781 IMG_7778 IMG_7775 IMG_7772 IMG_7769 IMG_7764 IMG_7761